Je gaat op reis en je neemt mee… Deze vraag is er eentje die je altijd stel wanneer je op pad gaat. Maar bij een grote reis neemt het antwoord een stuk meer tijd in beslag. Niet gek, wanneer je aan de andere kant van de wereld zit, kan je niet zomaar terug! Daarom wordt hier kort uitgelegd waar je aan moet denken als een grote reis jou ook staat te wachten.

Vaccinatie

Voordat je weg gaat is het overwegen van een vaccinatie heel erg aan te raden. Wat lastig is bij vaccinaties op reis is dat ze in een hoop landen niet verplicht zijn. Hierdoor is het verleidelijk om te denken dat het niet nodig is maar niets is minder waar. Aan het niet nemen van een vaccinaties hangen namelijk een hele hoop gezondheidsrisico’s. Je moet eigenlijk maar zo denken: er is niet voor niets een vaccinatie aangeraden. De ziektes waarvoor je gevaccineerd kan worden zijn in Nederland misschien goed te behandelen, maar in het buitenland is de kans groot dat je er heel erg ziek van kan worden en zelfs kan het fataal zijn wanneer je er niet op tijd bij bent. Dit heeft dus niet alleen te maken met ziekte zelf, maar ook met de medische omstandigheden die uiteindelijk vaak een stuk beperkter zijn dan in Nederland. Een hepatitis B vaccinatie en een buiktyfus vaccinatie zijn een goed voorbeeld van vaccinaties die je beter wel kan nemen voordat je op reis gaat. Daarbij is het vaak zo dat wanneer je eenmaal een vaccinatie hebt, je het niet snel nog een keer hoeft te doen.

Een plan

Op reis gaan betekent in de meeste gevallen dat je terecht komt op plekken die niet bekend met je zijn. Dit is ook meteen de reden waarom de meeste mensen het zo leuk vinden. Maar een plek niet kennen houdt ook in dat de kans aanwezig is dat je niet echt een idee hebt van waar je heen moet, of waar je moet zijn. Je kunt jezelf helpen door van te voren een plan te maken. Dit betekent niet dat je alles hoeft uit te kiemen van te voren. Maar het is wel rustgevend als je ongeveer weet welke weg je wilt gaan afleggen. Je ziet vaak dat reizigers dit gebruiken om op terug te vallen. Het komt vaak voor dat je mensen leert kennen, en samen een weg gaat afleggen, maar als dit niet gebeurt kun je altijd nog zelf op pad gaan.

Kennis over cultuur

Houd er rekening mee dat je in een land terecht komt waar niet alles is zoals je gewend bent. Sociale omgang kan er heel anders uit zien dan je gewend bent. Het is voor jezelf fijn als je een beetje weet wat je kan verwachten, waarmee je juist vrienden maakt in de lokale bevolking, en wat je beter niet kan doen. Ook zijn sommige dingen verboden, of zeer ongepast: vaak zijn dit dingen die je echt niet verwacht.

Geef een reactie